LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Fedora (http://www.linuxquestions.org/questions/fedora-35/)
-   -   Why I can't use USB audio device when onboard audio enabled in install (http://www.linuxquestions.org/questions/fedora-35/why-i-cant-use-usb-audio-device-when-onboard-audio-enabled-in-install-202663/)

RockyZ 07-08-2004 01:29 PM

Why I can't use USB audio device when onboard audio enabled in install
 
Hi,

I am frustrated about it. I have a machine (FC2)with on board audio, and
I connect 2 Labtec USB Headset to my computer. I tested 2 different
install process:

1) Disable onboard audio in BIOS, install Fedora 2, I can see 2 USB
labtec Headset using "esd -h" commnad and can use in the audio
applications; Then before reboot, I enable onboard audio in BIOS, after
boot up, I can see all 3 audio devices now (including internal one) and
work well.

2) Enable onboard audio in BIOS, install Fedora 2, I can only see
internal audio device using "esd -h" command and can't use USB audio
devices. Here is a dmesg output:

input: USB HID v1.00 Device [Labtec Labtec USB Headset] on
usb-0000:00:03.2-2
usbaudio: device 3 audiocontrol interface 0 has 1 input and 1 output
AudioStreaming interfaces
usbaudio: valid input sample rate 44100
usbaudio: valid input sample rate 48000
usbaudio: device 3 interface 2 altsetting 1: format 0x00000010 sratelo
44100 sratehi 48000 attributes 0x01
usbaudio: valid output sample rate 44100
usbaudio: valid output sample rate 48000
usbaudio: device 3 interface 1 altsetting 1: format 0x80000010 sratelo
44100 sratehi 48000 attributes 0x01
usbaudio: registered dsp 14,3
usbaudio: constructing mixer for Terminal 6 type 0x0301
usbaudio: warning: found 1 of 2 logical channels.
usbaudio: assuming that a stereo channel connected directly to a mixer
is missing in search (got Labtec headset?). Should be fine.
usbaudio: registered mixer 14,0
usbaudio: constructing mixer for Terminal 11 type 0x0101
usbaudio: registered mixer 14,16
usb_audio_parsecontrol: usb_audio_state at 1f600688
usbcore: registered new driver audio
drivers/usb/class/audio.c: v1.0.0:USB Audio Class driver
usb 4-1.1: new full speed USB device using address 4
input: USB HID v1.00 Keyboard [Silitek IBM USB HUB KEYBOARD] on
usb-0000:00:03.2-1.1
usbcore: registered new driver snd-usb-audio
input: USB HID v1.00 Device [Silitek IBM USB HUB KEYBOARD] on
usb-0000:00:03.2-1.1
usb 4-1.3: new low speed USB device using address 5
input: USB HID v1.10 Mouse [Logitech USB-PS/2 Optical Mouse] on
usb-0000:00:03.2-1.3
usb 3-1: new full speed USB device using address 2

usb 2-2: new full speed USB device using address 3
usbaudio: device 3 audiocontrol interface 0 has 1 input and 1 output
AudioStreaming interfaces
usbaudio: valid input sample rate 44100
usbaudio: valid input sample rate 48000
usbaudio: device 3 interface 2 altsetting 1: format 0x00000010 sratelo
44100 sratehi 48000 attributes 0x01
usbaudio: valid output sample rate 44100
usbaudio: valid output sample rate 48000
usbaudio: device 3 interface 1 altsetting 1: format 0x80000010 sratelo
44100 sratehi 48000 attributes 0x01
usbaudio: registered dsp 14,19
usbaudio: constructing mixer for Terminal 6 type 0x0301
usbaudio: warning: found 1 of 2 logical channels.
usbaudio: assuming that a stereo channel connected directly to a mixer
is missing in search (got Labtec headset?). Should be fine.
cdrom: open failed.
usbaudio: registered mixer 14,32
usbaudio: constructing mixer for Terminal 11 type 0x0101
usbaudio: registered mixer 14,48
usb_audio_parsecontrol: usb_audio_state at 1dbbc1e8
drivers/usb/input/hid-core.c: ctrl urb status -32 received
input: USB HID v1.00 Device [Labtec Labtec USB Headset] on
usb-0000:00:03.0-2
usb 2-1.1: new full speed USB device using address 4



I can see all the audio devices in /proc/bus/usb/devices in both situations. Another thing, I check dmesg output : In case 1, system use "snd-usb-audio" module for USB audio device; but in case 2, system never use "snd-usb-audio" for USB audio devices?

What's the difference between enable and disable onboard audio whe install Fedora 2? I modified modprobe.conf, it doen't work.

Any one else can help me?


Thanks.


Rocky

penguin4 07-08-2004 08:20 PM

rockyz; look at u r message carefully, it has references where problem maybe. don,t say for sure for don,t have same or similar setup. but reading
u r message red flags light me up. recheck & redo config.

RockyZ 07-09-2004 09:52 AM

Re:
 
To penguin4:

Thanks for reply. I know there is something wrong in dmesg output. But I don't know how I can modify config to fix it. I had tried to modify /etc/modprobe.conf for serveral times, but it doesn't work. Can you give me some idea about it?

Rocky

penguin4 07-09-2004 11:40 AM

rockyz; honest am newbie too. answers given are from what read in howtos. in the same boat we newbies are in. just read everything and try to understand is how i operate. now to point (attempt to) u where ; http://
tldp.org/HOWTO/HOWTO-INDEX SINGLE LIST of HOWTOs and mini-HOWTOS ch,s 5 & 6. please scroll thru till u find pertentant info.

RockyZ 07-09-2004 01:40 PM

To penguin4:
 
Sorry to bother you again. I got a lot of Howto document in the website. I just went through Sound-Howto, ALSA-sound-Howto, SoundPlayer-Howto. And they seems to only consider onboard or PCI sound card. But my problem is USB sound device, I can't find anything about it (in fact the onboard audio always works fine). Can you pointed out which Howto I should look into? Another question, do you encounter the same problem as me? Modified which configuration to fix it?

Thanks again.

Rocky

penguin4 07-09-2004 04:34 PM

rockyz; sorry but am a newbie too and sad to say no do not have same setup. am only trying to point you to where i look towards answers too. am
always digging ,researching,reading everything that will help me then pass
it along .

cpemahmoud 03-28-2009 07:40 PM

proplem on ts 7200 usb sound card
 
hi all its me mahmoud im anew person to this great site..........
im acomputer engneering and now im preparing to my gradduate project which is it wireless internet radio..
im use ts 7200 single board but lhave aproplem with the usb sound card bcz its disable on my debian iwant to know how to enable it plz if u can to help me send to me your solution as soon as possible
thanx


All times are GMT -5. The time now is 04:52 PM.