Visit Jeremy's Blog.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Fedora
User Name
Fedora This forum is for the discussion of the Fedora Project.


  Search this Thread
Old 11-06-2007, 08:20 AM   #1
Registered: Aug 2007
Posts: 343

Rep: Reputation: 31
Audio not working

Morning all, having an issue with what seems to be 'dbus' which I am not familiar with.
System-Preferences-Harware-Sound shows the soundplayback as AutoDetect with the drop down options of;
All 3 when selected and Test is hit produce;
audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosinkL Internal GStreamer error: state change failed.

If I start an audio app such as banshee, I get a popup message stating;
DBus is not available
Your environment is not setup properly to use DBus.

A running check shows the following running;

ps -fax |grep dbus
/bin/bash -c "/usr/bin/dbus-launch --exit-with-session gnome-session"
24493 pts/2 S+ 0:00 | \_ grep dbus
2491 ? S 0:00 /usr/bin/dbus-launch --exit-with-session gnome-session
2492 ? Ss 0:02 /bin/dbus-daemon --fork --print-pid 4 --print-address 8 --session
23475 ? Ss 0:00 /usr/local/bin/dbus-daemon --fork --print-pid 4 --print-address 6 --session
23481 ? Ss 0:00 /usr/local/bin/dbus-daemon --fork --print-pid 4 --print-address 6 --session
23499 ? Ss 0:00 /usr/local/bin/dbus-daemon --fork --print-pid 4 --print-address 6 --session
24425 ? Ss 0:00 /usr/local/bin/dbus-daemon --fork --print-pid 4 --print-address 6 --session
24430 ? Ss 0:00 /usr/local/bin/dbus-daemon --fork --print-pid 4 --print-address 6 --session

So it looks like dbus is running (whatever that really tells me I don't know) but any help is appreciated.
Old 11-07-2007, 03:38 PM   #2
LQ Newbie
Registered: Nov 2007
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
What type of hardware are you using?
Old 11-08-2007, 08:27 AM   #3
Registered: Aug 2007
Posts: 343

Original Poster
Rep: Reputation: 31
It's a Dell XPS/Dimension 210/9200C.
Looks like it uses the STAC 92XX C-Major HD Audio device.
and lspci shows;
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02)
Old 11-12-2007, 02:02 PM   #4
LQ Newbie
Registered: Nov 2007
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
I had the same problem with that Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller.

you will need to update to alsa 1.0.15.
Old 12-15-2007, 07:04 PM   #5
LQ Newbie
Registered: Dec 2007
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
upgrade didnt work, so i downgrade

this fixed the issue on fedora 8 for me. adjust dependencies as neccsary, but the fedora 7 rpms work great for me. replace hxxp with http.

sudo rpm -ivh --force \
hxxp:// \ 
hxxp:// \ 
hxxp:// \ 


fedora 8, gstreamer

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
audio not working? plesaleza Debian 17 09-16-2007 06:45 AM
Audio Not Working muskvar Ubuntu 2 08-30-2007 08:50 PM
Audio not working Zmyrgel Linux - Newbie 1 07-05-2007 04:48 PM
Help me get my audio CD working Boogsdad Linux - Software 4 11-02-2006 12:13 AM
audio not working fstreed Linux - Newbie 24 11-12-2002 10:35 AM

All times are GMT -5. The time now is 06:33 PM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration