LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Fedora
User Name
Password
Fedora This forum is for the discussion of the Fedora Project.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-11-2007, 08:53 AM   #1
sorenchr
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 21

Rep: Reputation: 0
ati mobility radeon 9700 on fedora 6, problems


Hi,
Migrating from fedora 5 to 6 I have trouble getting my otherwise functioning graphics card rendering to work.
I installed the driver doing the following found at http://www.fedorafaq.org/#radeon:
yum install kmod-fglrx
# Shut down X:
init 3
# Log in as root.
# Enable the driver:
ati-fglrx-config-display enable
# Restart X:
init 5


The command ati-fglrx-config-display was not available. I ran aticonfig --initial in stread (not sure if that was wise or not).

fgl_glxgears says:
Using GLX_SGIX_pbuffer
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 143 (GLX)
Minor opcode of failed request: 5 (X_GLXMakeCurrent)
Serial number of failed request: 30
Current serial number in output stream: 30

So something is not working - any clues as to what to do from here?
The livna repo used to work for me using fedora 5 by the way.


Thanks in advance

Soren
 
Old 05-11-2007, 10:04 AM   #2
Lenard
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Indiana
Distribution: RHEL/CentOS/SL 5 i386 and x86_64 pata for IDE in use
Posts: 4,790

Rep: Reputation: 56
Yes, remove the livna stuff and install the dkms from Fedora core Extras along with the ati-x11-dev from freshrpms;

As root type;

Code:
rpm -ivh http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fedora/linux/6/freshrpms-release/freshrpms-release-1.1-1.fc.noarch.rpm
yum install dkms ati-x11-drv

Then reboot the system and watch the magic happen. When the kernel is updated the ati-x11-drv automatically rebuilds itself for the new kernel, no more having to go get new packages from livna anymore.
 
Old 05-12-2007, 09:45 AM   #3
sorenchr
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 21

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks Lenard,
I will try that ASAP - right now I ran into startup problems as I am on a differnet network and ldap is giving me trouble botting.

Thanks again

Soren
 
Old 05-12-2007, 10:06 AM   #4
sorenchr
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 21

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi again,
Finally got ldap disabled. I did a yum remove kmod-fglrx

and then:
rpm -ivh http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrp....fc.noarch.rpm

But I get the message:
Retrieving http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrp....fc.noarch.rpm
Preparing... ########################################### [100%]
file /etc/yum.repos.d/freshrpms.repo from install of freshrpms-release-1.1-1.fc conflicts with file from package yum-fedorafaq-6-2007.02.03


Can I somehow disable that earlier package?

Cheers
Soren
 
Old 05-12-2007, 11:12 AM   #5
Lenard
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Indiana
Distribution: RHEL/CentOS/SL 5 i386 and x86_64 pata for IDE in use
Posts: 4,790

Rep: Reputation: 56
You do not need to install the freshrpms-release package, the repo file is part of the yum-fedorafaq package. So all you need to do is something like;

yum install dkms ati-x11-drv --disablerepo=linva
 
Old 05-12-2007, 11:26 AM   #6
sorenchr
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 21

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks again,,
I got the repo disabled and after rebooting some ATI processes appear on startup. However the problem seems to be persisting. My xorg.conf looks unchanged from before (below).
I did install the propietary ATI driver, but I was (naively) hoping that would not be a problem when installing from the freshrpms.
Thanks heaps for the help so far - should I re-install or can it be salvaged?

Regards
Soren




# Xorg configuration created by livna-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Synaptics" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "dk"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Synaptics"
Driver "synaptics"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "Emulate3Buttons" "yes"
Option "LeftEdge" "120"
Option "RightEdge" "830"
Option "TopEdge" "120"
Option "BottomEdge" "650"
Option "FingerLow" "14"
Option "FingerHigh" "15"
Option "MaxTapMove" "110"
Option "VertScrollDelta" "20"
Option "HorizScrollDelta" "20"
Option "MinSpeed" "0.3"
Option "MaxSpeed" "0.75"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "fglrx"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "UseInternalAGPGART" "no"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1920x1200" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection
 
Old 05-13-2007, 04:32 AM   #7
sorenchr
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 21

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Got the ATI propietary driver removed and re-installed the dkms and ati developer package.
glxinfo now says rendering is off and when running a program using openGL the machine chrashed.
I will do a clean install monday and see if that fixes it. Will get NVIDIA next time..


Cheers
Soren
 
Old 05-13-2007, 06:41 AM   #8
Lenard
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Indiana
Distribution: RHEL/CentOS/SL 5 i386 and x86_64 pata for IDE in use
Posts: 4,790

Rep: Reputation: 56
Sample xorg.conf file, use only as a guide and make changes where needed to match your hardware;

Code:
# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
	Identifier     "single head configuration"
	Screen      0  "Screen0" 0 0
	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
	InputDevice    "Synaptics" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
	Load  "dri"
	Load  "extmod"
	Load  "glx"
EndSection

Section "ServerFlags"
	Option	    "AIGLX" "off"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "kbd"
	Option	    "XkbModel" "pc105"
	Option	    "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Synaptics"
	Driver      "synaptics"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "Protocol" "auto-dev"
	Option	    "Emulate3Buttons" "yes"
EndSection

Section "Monitor"

 ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC:
	Identifier   "Monitor0"
	ModelName    "LCD Panel 1280x800"
	HorizSync    31.5 - 90.0
	VertRefresh  59.9 - 60.1
	Option	    "dpms"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "Videocard0"
	Driver      "fglrx"
	Option	    "Centermode" "off"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen0"
	Device     "Videocard0"
	Monitor    "Monitor0"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
		Modes    "1280x800" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
	Group        0
	Mode         0666
EndSection

Section "Extensions"
	Option	    "Composite" "False"
EndSection
 
Old 05-13-2007, 01:32 PM   #9
sorenchr
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 21

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks again!,
xorg.cong was modified and screen appears in correct resolution but still no direct rendering. /var/logs/xorg.0.log says (excerpt):
(II) fglrx(0): driver needs X.org 7.1.x.y with x.y >= 0.0
(II) fglrx(0): detected X.org 7.1.1.0
(EE) fglrx(0): GART is not initialized, disabling DRI
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
(II) fglrx(0): FBADPhys: 0xf0000000 FBMappedSize: 0x08000000
(==) fglrx(0): Write-combining range (0xf0000000,0x8000000)
(II) fglrx(0): FBMM initialized for area (0,0)-(1920,8191)
(II) fglrx(0): FBMM auto alloc for area (0,0)-(1920,1200) (front color buffer - assumption)
(II) fglrx(0): Largest offscreen area available: 1920 x 6991
(==) fglrx(0): Backing store disabled
(==) fglrx(0): Silken mouse enabled
(II) Loading extension FGLRXEXTENSION


Not sure what this indicates.

Any help greatly apreciated!


Soren

xorg.conf is:
# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier "single head configuration"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Synaptics" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
# ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "Module"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "glx"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AIGLX" "off"
EndSection


Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "dk"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Synaptics"
Driver "synaptics"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "Emulate3Buttons" "yes"
Option "LeftEdge" "120"
Option "RightEdge" "830"
Option "TopEdge" "120"
Option "BottomEdge" "650"
Option "FingerLow" "14"
Option "FingerHigh" "15"
Option "MaxTapMove" "110"
Option "VertScrollDelta" "20"
Option "HorizScrollDelta" "20"
Option "MinSpeed" "0.3"
Option "MaxSpeed" "0.75"
EndSection

Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
Modeline "1920x1200" 239.63 1920 2064 2272 2624 1200 1201 1204 1251
Modeline "1600x1200" 175.50 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
ModelName "LCD Panel 1920x1200"
### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC:
# HorizSync 31.5 - 90.0
HorizSync 31-82
VertRefresh 56-76
# VertRefresh 59.9 - 60.1
Option "dpms"
# UseModes "Modes[0]"
EndSection

#Section "Device"
# Identifier "Videocard0"
# Driver "radeon"
# Option "UseInternalAGPGART" "no"
#EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "fglrx"
Option "Centermode" "off"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1920x1200" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Group 0
Mode 0666
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "False"
EndSection
 
Old 05-13-2007, 01:49 PM   #10
Lenard
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Indiana
Distribution: RHEL/CentOS/SL 5 i386 and x86_64 pata for IDE in use
Posts: 4,790

Rep: Reputation: 56
Looks like you need to rebuild the kernel and add the missing DRI support as per the suggestion;
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
 
Old 05-17-2007, 04:59 PM   #11
sorenchr
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 21

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks for your help Lenard - rebuilding the kernel sounded daunting but somehow it worked when I booted today!
Not sure what I changed, but now it is working fine.

Thanks for the help!

Soren
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ATI Mobility Radeon 9700 HW acceleration ma-ik Linux - Laptop and Netbook 0 10-17-2006 12:58 PM
ATI Radeon Mobility 9600/9700 and TV IN logologics Linux - Hardware 0 09-05-2005 04:10 AM
ATI MOBILITY RADEON 9700 on Acer Extensa 2902LMi problems Lankin Linux - Laptop and Netbook 0 09-04-2005 10:22 AM
Fedora Core 3 and ATI Mobility Radeon 9700 Niels82 Linux - Laptop and Netbook 2 12-06-2004 04:43 PM
ATI Mobility Radeon 9700 motovoi Linux - Laptop and Netbook 0 10-28-2004 05:08 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:09 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration