LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Debian (http://www.linuxquestions.org/questions/debian-26/)
-   -   xorg radeonhd driver & 'unable to open display' with glxinfo (http://www.linuxquestions.org/questions/debian-26/xorg-radeonhd-driver-and-unable-to-open-display-with-glxinfo-751787/)

matal0 09-01-2009 08:25 AM

xorg radeonhd driver & 'unable to open display' with glxinfo
 
######################
Please don't laugh...

I run glxinfo as root (instead of running it as a user) so that's why i get the message 'unable to open display'.... :/
Sorry...
Everything is ok !

Thanks
######################
Hi all,

I installed the xorg radeonhd driver on my Debian Sid for an ATI X1950 PRO.

And when I do glxinfo , I get this :

No protocol specified
Error: unable to open display :0.0


So I think dri is not enabled.
But, as you will see, in my Xorg.0.log, there is Direct rendering enabled...
So I don't know. Maybe I did something wrong.

I got no (EE) in my Xorg.0.log

I made a list of all the infos that I think it can be usefull for you to help me.
But tell me if you need other infos (maybe strace glxinfo).

Code:

--------------------------------------------------

Debian GNU/Linux squeeze/sid
Linux 2.6.30-1-686 GNU/Linux

--------------------------------------------------

lspci -v | grep -i radeon

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV570 [Radeon X1950 Pro] (prog-if 00 [VGA controller])
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV570 [Radeon X1950 Pro] (secondary)

--------------------------------------------------

dpkg -l | grep -i xorg

ii  xorg                                1:7.4+4                        X.Org X Window System
ii  xorg-docs                            1:1.4-5                        Miscellaneous documentation for the X.org X
ii  xorg-docs-core                      1:1.4-5                        Core documentation for the X.org X Window Sy
ii  xserver-xorg                        1:7.4+4                        the X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                    2:1.6.3-1+b1                  Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-all              1:7.4+4                        the X.Org X server -- input driver metapacka
ii  xserver-xorg-input-evdev            1:2.2.5-1                      X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-input-kbd              1:1.3.2-4                      X.Org X server -- keyboard input driver
ii  xserver-xorg-input-mouse            1:1.4.0-4                      X.Org X server -- mouse input driver
ii  xserver-xorg-input-synaptics        1.1.2-1                        Synaptics TouchPad driver for X.Org server
ii  xserver-xorg-input-wacom            0.8.3.2-1                      X.Org X server -- Wacom input driver
ii  xserver-xorg-video-all              1:7.4+4                        the X.Org X server -- output driver metapack
ii  xserver-xorg-video-apm              1:1.2.1-2                      X.Org X server -- APM display driver
ii  xserver-xorg-video-ark              1:0.7.1-2                      X.Org X server -- ark display driver
ii  xserver-xorg-video-ati              1:6.12.2-3                    X.Org X server -- ATI display driver wrapper
ii  xserver-xorg-video-chips            1:1.2.1-3                      X.Org X server -- Chips display driver
ii  xserver-xorg-video-cirrus            1:1.3.1-1                      X.Org X server -- Cirrus display driver
ii  xserver-xorg-video-dummy            1:0.3.1-2                      X.Org X server -- dummy display driver
ii  xserver-xorg-video-fbdev            1:0.4.0-4                      X.Org X server -- fbdev display driver
ii  xserver-xorg-video-glint            1:1.2.3-1                      X.Org X server -- Glint display driver
ii  xserver-xorg-video-i128              1:1.3.2-1                      X.Org X server -- i128 display driver
ii  xserver-xorg-video-i740              1:1.3.0-1                      X.Org X server -- i740 display driver
ii  xserver-xorg-video-intel            2:2.8.1-1                      X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display d
ii  xserver-xorg-video-mach64            6.8.2-1                        X.Org X server -- ATI Mach64 display driver
ii  xserver-xorg-video-mga              1:1.4.11.dfsg-1                X.Org X server -- MGA display driver
ii  xserver-xorg-video-neomagic          1:1.2.3-1                      X.Org X server -- Neomagic display driver
ii  xserver-xorg-video-nv                1:2.1.14-2                    X.Org X server -- NV display driver
ii  xserver-xorg-video-openchrome        1:0.2.903+svn741-1+b1          X.Org X server -- VIA display driver
ii  xserver-xorg-video-r128              6.8.1-1                        X.Org X server -- ATI r128 display driver
ii  xserver-xorg-video-radeon            1:6.12.2-3                    X.Org X server -- ATI Radeon display driver
ii  xserver-xorg-video-radeonhd          1.2.5-1                        X.Org X server -- AMD/ATI r5xx, r6xx display
ii  xserver-xorg-video-rendition        1:4.2.1-1                      X.Org X server -- Rendition display driver
ii  xserver-xorg-video-s3                1:0.6.2-1                      X.Org X server -- legacy S3 display driver
ii  xserver-xorg-video-s3virge          1:1.10.2-2                    X.Org X server -- S3 ViRGE display driver
ii  xserver-xorg-video-savage            1:2.3.0-1                      X.Org X server -- Savage display driver
ii  xserver-xorg-video-siliconmotion    1:1.7.2-1                      X.Org X server -- SiliconMotion display driv
ii  xserver-xorg-video-sis              1:0.10.1-2                    X.Org X server -- SiS display driver
ii  xserver-xorg-video-sisusb            1:0.9.1-1                      X.Org X server -- SiS USB display driver
ii  xserver-xorg-video-tdfx              1:1.4.1-1                      X.Org X server -- tdfx display driver
ii  xserver-xorg-video-tga              1:1.2.0-1                      X.Org X server -- TGA display driver
ii  xserver-xorg-video-trident          1:1.3.1-1                      X.Org X server -- Trident display driver
ii  xserver-xorg-video-tseng            1:1.2.1-1                      X.Org X server -- Tseng display driver
ii  xserver-xorg-video-v4l              0.2.0-3                        X.Org X server -- Video 4 Linux display driv
ii  xserver-xorg-video-vesa              1:2.2.1-1                      X.Org X server -- VESA display driver
ii  xserver-xorg-video-vmware            1:10.16.7-1                    X.Org X server -- VMware display driver
ii  xserver-xorg-video-voodoo            1:1.2.2-1                      X.Org X server -- Voodoo display driver

--------------------------------------------------

modprobe -l | grep -i drm

kernel/drivers/gpu/drm/drm.ko
kernel/drivers/gpu/drm/i915/i915.ko
kernel/drivers/gpu/drm/r128/r128.ko
kernel/drivers/gpu/drm/mga/mga.ko
kernel/drivers/gpu/drm/i810/i810.ko
kernel/drivers/gpu/drm/tdfx/tdfx.ko
kernel/drivers/gpu/drm/sis/sis.ko
kernel/drivers/gpu/drm/savage/savage.ko
kernel/drivers/gpu/drm/radeon/radeon.ko
kernel/drivers/gpu/drm/via/via.ko
kernel/drivers/gpu/drm/i830/i830.ko

--------------------------------------------------

modprobe -l | grep -i radeon

kernel/drivers/gpu/drm/radeon/radeon.ko
kernel/drivers/video/aty/radeonfb.ko

--------------------------------------------------
glxinfo 2>&1

No protocol specified
Error: unable to open display :0.0

--------------------------------------------------

cat /var/log/Xorg.0.log | grep "Direct rendering enabled"

(II) RADEONHD(0): Direct rendering enabled

--------------------------------------------------
### I didn't put everything for radeon. only those i thought important###
cat /var/log/Xorg.0.log | grep -i radeon

(**) |  |-->Device "Radeon_x1950_Pro[0]"               
(--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:7280:1462:0762 ATI Technologies Inc RV570 [Radeon X1950 Pro] rev 0, Mem @ 0xd0000000/268435456, 0xfbce0000/65536, I/O @ 0x0000c000/256, BIOS @ 0x????????/131072                                                                                                                                                                   
(II) LoadModule: "radeonhd"                                                                                                                                                   
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//radeonhd_drv.so                                                                                                                   
(II) Module radeonhd: vendor="AMD GPG"                                                                                                                                       

[...]

(II) RADEONHD(0): Unknown card detected: 0x7280:0x1462:0x0762.                                                                                                               
        please contact radeonhd@opensuse.org to help rectify this.                                                                                                           
(--) RADEONHD(0): Detected an RV570 on an unidentified card                                                                                                                   
(II) RADEONHD(0): Mapped IO @ 0xfbce0000 to 0xb7b04000 (size 0x00010000)                                                                                                     
(II) RADEONHD(0): PCIE Card Detected                                                                                                                                         

[...]
--------------------------------------------------

cat /etc/X11/xorg.conf

Section "ServerLayout"
        Identifier    "Default Layout"
        Screen      0  "Samsung-Screen[0]" 0 0
        InputDevice    "Generic Keyboard"
        InputDevice    "Configured Mouse"
#        Option "AIGLX" "on" #->Enables Xorg's AIGLX rendering technic
EndSection

[...]

Section "Module"
        Load  "dbe"
        Load  "i2c"
        Load  "bitmap"
        Load  "ddc"
        Load  "dri"
        Load  "extmod"
        Load  "freetype"
        Load  "glx"
        Load  "int10"
        Load  "vbe"
EndSection

#*************************************************
#                  Monitor(s)                  *
#*************************************************
### MAIN MONITOR ###
Section "Monitor"
        Identifier  "Samsung-Monitor[0]"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
EndSection

### MONITOR 2 ###
#Section "Monitor"
#        Identifier  "NFREN"
#        Option      "DPMS"
#EndSection

#*************************************************
#              Device Sections                  *
#*************************************************

### MAIN GC #
Section "Device"
        Identifier  "Radeon_x1950_Pro[0]"
#        Driver      "vesa"
        Driver      "radeonhd"
        Option      "XAANoOffscreenPixmaps" "true"
#      Option "HPD" "off"
#        BusID      "PCI:1:0:1"
#        BusID      "PCI:1:0:0"
EndSection

#*************************************************
#                  Screen(s)                    *
#*************************************************

Section "Screen"
        Identifier "Samsung-Screen[0]"
        Device    "Radeon_x1950_Pro[0]"
        Monitor    "Samsung-Monitor[0]"
        DefaultDepth    24
        SubSection "Display"
                Viewport  0 0
                Depth    24
        EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
        Mode        0666
EndSection

Section "Extensions"
        Option  "Composite" "Enable"
EndSection

Thanks for help. And please pardon me for my english. I try to do my best.

farslayer 09-02-2009 08:42 AM

Thanks for posting that you solved the issue, but it would be nice if you posted HOW you solved it. that way someone else may be able to benefit from your success..


Thanks !!

the trooper 09-02-2009 08:51 AM

Erm...

Quote:

Please don't laugh...

I run glxinfo as root (instead of running it as a user) so that's why i get the message 'unable to open display'.... :/
Sorry...
Everything is ok !
I think op already has.........

farslayer 09-02-2009 05:39 PM

Gah I guess I missed it at the top of the post... :/

milomak 09-04-2009 07:45 PM

interestingly, there was a xserver where there was an ability to run x programs as root.


All times are GMT -5. The time now is 06:58 PM.