LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian
User Name
Password
Debian This forum is for the discussion of Debian Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 02-26-2004, 05:42 PM   #1
rickenbacherus
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: colorado springs. colorado
Distribution: Debian-Sid 2.6.24-rt1
Posts: 290

Rep: Reputation: 30
unable to mount root fs on unknown-block(0,0)


Here's menu.lst:
Code:
timeout 10

title 2.6.3
kernel (hd0,1)/boot/vmlinuz ro root=/dev/hda2 nomce vga=791

title 2.4.24
kernel (hd0,1)/boot/vmlinuz.old ro root=/dev/hda2 nomce vga=791
initrd (hd0,1)/boot/initrd.img
Here's /boot:
Code:
vmlinuz -> vmlinuz-2.6.3
vmlinuz.old -> vmlinuz-2.4.24-1-686
initrd.img -> initrd.img-2.4.24-1-686
My partitions are all ext3. I compiled with ext3 support and ext3 extended attributes. 2.4.24 boots fine with menu.lst as it is.

For yucks and grins, I changed the 2.6.3 line to read:
Code:
kernel (hd0,1)/boot/vmlinuz-2.6.3 ro root=/dev/hda2 nomce vga=791
(made no difference)

My only guess is that something else is missing from my kernel but what? What is "unknown-block"? Thanks for any ideas.
 
Old 02-26-2004, 06:12 PM   #2
stony
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Europe / Germany / Saarland / Neunkirchen
Distribution: Debian (SID), Gentoo
Posts: 131

Rep: Reputation: 15
Re: unable to mount root fs on unknown-block(0,0)

Hi,
Quote:
Originally posted by rickenbacherus
Here's menu.lst:
Code:
timeout 10

title 2.6.3
kernel (hd0,1)/boot/vmlinuz ro root=/dev/hda2 nomce vga=791

title 2.4.24
kernel (hd0,1)/boot/vmlinuz.old ro root=/dev/hda2 nomce vga=791
initrd (hd0,1)/boot/initrd.img
Here's /boot:
Code:
vmlinuz -> vmlinuz-2.6.3
vmlinuz.old -> vmlinuz-2.4.24-1-686
initrd.img -> initrd.img-2.4.24-1-686
My partitions are all ext3. I compiled with ext3 support and ext3 extended attributes. 2.4.24 boots fine with menu.lst as it is.

For yucks and grins, I changed the 2.6.3 line to read:
Code:
kernel (hd0,1)/boot/vmlinuz-2.6.3 ro root=/dev/hda2 nomce vga=791
(made no difference)

My only guess is that something else is missing from my kernel but what? What is "unknown-block"? Thanks for any ideas.
just a stupid idea ... build your ide/scsi drivers as modules or forgot them completly ?

cu
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Unable to mount root fs on unknown-block pumaapple Linux - Newbie 1 09-18-2005 12:11 AM
Kernel Panic: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block Igor007 Programming 3 08-14-2005 08:54 PM
SuSE 9.1 refuses to install -- Unable to mount root fs on unknown block Glorp Suse/Novell 2 10-22-2004 08:59 AM
kernel panic VFS: unable to mount root fs on unknown-block (0,0) demmylls Linux - General 2 02-08-2004 11:18 AM
VFS: unable to mount root fs on unknown-block(3,3) urzumph Linux - Software 2 01-25-2004 07:51 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:45 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration