LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Debian (http://www.linuxquestions.org/questions/debian-26/)
-   -   startx doesn't work properly (http://www.linuxquestions.org/questions/debian-26/startx-doesnt-work-properly-203828/)

Ungluun 07-11-2004 06:00 PM

startx doesn't work properly
 
Hi,
I have installed Debian but when I ran startx, I got the "no screens found" error. So I decided to use vesa drivers in place of nv(for my geforce4) in the XFree86config-4 file, and scale down the resolution. Now when I type startx, I get the KDE loading screen, but then I get an error and x fails to load.
How can I fix this?

This is the end of my xfree86.0.log:
Quote:

(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFree86-Bigfont
(II) Initializing built-in extension RENDER
PEXExtensionInit: Couldn't open default PEX font file Roman_M
(II) Keyboard "Generic Keyboard" handled by legacy driver
(**) Option "Protocol" "NetScrollPS/2"
(**) Configured Mouse: Protocol: "NetScrollPS/2"
(**) Option "CorePointer"
(**) Configured Mouse: Core Pointer
(**) Option "Device" "/dev/psaux"
(==) Configured Mouse: Buttons: 3
(**) Option "Emulate3Buttons" "true"
(**) Configured Mouse: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
(**) Option "ZAxisMapping" "4 5"
(**) Configured Mouse: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Option "Protocol" "ImPS/2"
(**) Generic Mouse: Protocol: "ImPS/2"
(**) Option "SendCoreEvents" "true"
(**) Generic Mouse: always reports core events
(**) Option "Device" "/dev/input/mice"
(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/mice
No such device.
(EE) Generic Mouse: cannot open input device
(EE) PreInit failed for input device "Generic Mouse"
(II) UnloadModule: "mouse"
(II) XINPUT: Adding extended input device "Configured Mouse" (type: MOUSE)
Could not init font path element unix/:7100, removing from list!

Fatal server error:
Caught signal 11. Server aborting
Thanks in advance.

comp12345 07-11-2004 06:49 PM

You have two mouse entries and the second one is causing errors. Remove the General Mouse section.

TLV 07-12-2004 03:55 AM

Do you have the mouse modules in your /etc/modules? I had to add mousedev and psmouse to get X to work properly.

/TLV

Dead Parrot 07-12-2004 04:43 AM

Quote:

I had to add mousedev and psmouse to get X to work properly.
I'm not sure, but I think the mousedev entry in /etc/modules is only needed for usb mice. Entry for psmouse in /etc/modules should be enough for non-usb PS/2 mice. (Still, no harm done using both.)

Another consideration is that PS/2 (or ImPS/2) mice with kernel 2.4.x use /dev/psaux but with kernel 2.6.x the correct device is /dev/input/mice.

Like already suggested, commenting out the offending mouse entry in /etc/X11/XF86Config-4 might be worth a try.

Also, you can comment out the font path entry unix/:7100 in /etc/X11/XF86Config-4 since it doesn't appear to work.

Ungluun 07-12-2004 08:03 AM

I tried to comment out the mouse entry, but I keep getting errors:

This is my original XF86Config-4 file:
Quote:

Section "Files"
FontPath "unix/:7100" # local font server
# if the local font server has problems, we can fall back on these
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/75dpi"
EndSection

Section "Module"
Load "GLcore"
Load "bitmap"
Load "dbe"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "pex5"
Load "record"
Load "speedo"
Load "type1"
Load "vbe"
Load "xie"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "keyboard"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "be"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "NetScrollPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Mouse"
Driver "mouse"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "vesa"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
HorizSync 30-98
VertRefresh 50-120
Option "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Generic Video Card"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 8
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x1024" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
InputDevice "Generic Mouse"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection



I edited it to this:
Quote:

Section "Files"
FontPath "unix/:7100" # local font server
# if the local font server has problems, we can fall back on these
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/75dpi"
EndSection

Section "Module"
Load "GLcore"
Load "bitmap"
Load "dbe"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "pex5"
Load "record"
Load "speedo"
Load "type1"
Load "vbe"
Load "xie"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "keyboard"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "be"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "false"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection


Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "vesa"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
HorizSync 30-98
VertRefresh 50-120
Option "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Generic Video Card"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 8
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x1024" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
And this is the Xfree86.0.log:
Quote:

(==) VESA(0): Default visual is PseudoColor
(==) VESA(0): Backing store disabled
(**) Option "dpms"
(**) VESA(0): DPMS enabled
(II) Setting vga for screen 0.
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension LBX
(II) Initializing built-in extension XC-APPGROUP
(II) Initializing built-in extension SECURITY
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFree86-Bigfont
(II) Initializing built-in extension RENDER
PEXExtensionInit: Couldn't open default PEX font file Roman_M
(II) Keyboard "Generic Keyboard" handled by legacy driver
(**) Option "Protocol" "IMPS/2"
(**) Configured Mouse: Protocol: "IMPS/2"
(**) Option "CorePointer"
(**) Configured Mouse: Core Pointer
(**) Option "Device" "/dev/psaux"
(==) Configured Mouse: Buttons: 3
(**) Option "Emulate3Buttons" "false"
(**) Option "ZAxisMapping" "4 5"
(**) Configured Mouse: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
(II) XINPUT: Adding extended input device "Configured Mouse" (type: MOUSE)

Fatal server error:
Caught signal 11. Server aborting


macondo 07-12-2004 09:12 PM

According to the boys at #debian in the IRC, the driver is nvidia-glx and you need to compile the modules (nvidia-kernel-src), what i don't understand is why it doesn't work with vesa?

Assuming you are in Woody, with kernel 2.4.18, i would reconfigure X with:

as root:
dpkg-reconfigure xserver-xfree86

and this time following the instructions in the following article TO THE LETTER:

The Very Verbose Debian 3.0 Installation Walkthrough
http://osnews.com/story.php?news_id=2016

Sections 9 and 10
Installing XFree86 Parts I and II

try with the vesa driver and whatever you do, do not touch the XFree86config-4 file, Let Debian write it for you.

mrcheeks 07-13-2004 12:14 AM

simple solution = kernel compiling with mouse support

everest 07-13-2004 05:04 AM

I had the same problem Ungluun - I was using a mouse made in about 1992, so I switched to a mouse made in about 2002, and that solved the problem. Debian doesn't have drivers for every piece of hardware, and if Debian doesn't have the right driver for your mouse then in my experience (limited to my one example) it simply won't open the GUI. So if all the above suggestions fail, you could try buying a new mouse or simply try a different one if you have one.

Ungluun 07-13-2004 07:54 AM

The problem seems to be with KDE. Gnome starts without a problem. So I'm going to stick with gnome for a while :)
The next problem is installing the Nvidia drivers: It seems that i need the kernel headers, but can't install them:
Quote:

debian:/home/orlonth# apt-get install kernel-headers-$(uname -r)
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
E: Couldn't find package kernel-headers-2.4.26
How should i do this?

Dead Parrot 07-13-2004 08:25 AM

You can add "testing" repository to your sources.list and pull the kernel-headers package from testing. Here are two documents that explain the "apt-pinning" technique that allows you to do this.

http://jaqque.sbih.org/kplug/apt-pinning.html

http://www.argon.org/~roderick/apt-pinning.html

"Apt-pinning" should work fine when you use only two "branches" (stable/testing or testing/unstable) but it has problems when trying to use three "branches" (stable/testing/unstable) simultaneously.


All times are GMT -5. The time now is 02:57 PM.