LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian
User Name
Password
Debian This forum is for the discussion of Debian Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-04-2005, 04:12 AM   #1
lvgandhi
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2001
Distribution: Debian
Posts: 27

Rep: Reputation: 15
sarge debian alsa sound problem


I have installed sarge debian in my home pc and dell inspiron with
i810 module. I wanted to use alsa. Hence I added skip i810_audio in
/etc/discover. Though now I don't get i810_audio and all alsa
modules are loaded, I get error notice when I login to kde.
Sound server informational message:
Error while initializing the sound driver:
device /dev/dsp can't be opened (Permission denied)
The sound server will continue, using the null output device.
I have in dmesg as
intel8x0_measure_ac97_clock: measured 49544 usecs
intel8x0: clocking to 47404
. I have done alsaconf and alsactl store also. I have muted external
amplifier also. Still I get error. What to do to make alsa work
 
Old 06-04-2005, 07:39 AM   #2
kostian
Member
 
Registered: Jul 2004
Location: LT
Posts: 150

Rep: Reputation: 15
but does xmms for example work with alsa plugin selected? or just a simple aplay somefile.wav
AFAIK /dev/dsp is an OSS device so the KDE soundsystem is trying to use OSS but this would only affect the KDE system sounds. You can change it to ALSA in kcontrol.
For the permissions problem check if you are a member of audio group and the permissions of /dev/dsp device.
 
Old 06-04-2005, 11:02 AM   #3
rickh
Senior Member
 
Registered: May 2004
Location: Albuquerque, NM USA
Distribution: Debian-Lenny/Sid 32/64 Desktop: Generic AMD64-EVGA 680i Laptop: Generic Intel SIS-AC97
Posts: 4,250

Rep: Reputation: 60
This thread has proved helpful to several people with similar problems.

Here's another one that I think includes an excellent troubleshooting sequence.
 
Old 06-11-2005, 12:35 PM   #4
izo
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
hi

You mast be set your user to the sound group

login as root and going to /etc/

Open the group file with your favorite editor and write in sound String your user name

bye !!!!!!!!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sound in debian sarge (intel i810 integrated) not working with alsa sea turtle Linux - Hardware 4 10-19-2006 11:13 PM
ALSA: No sound [Debian Sarge, stock 2.4.25, ICH5] sulfa Linux - Software 5 12-06-2004 06:30 AM
Alsa on Debian sarge with AC97 LovingIt Linux - Hardware 2 10-23-2004 06:30 AM
Sound Problem (alsa, debian 2.6) DATA_OK Linux - Software 3 10-23-2004 12:45 AM
kernel 2.6 sarge no sound -- maybe alsa problem muted Debian 6 10-19-2004 01:31 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:53 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration