Help answer threads with 0 replies.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian
User Name
Debian This forum is for the discussion of Debian Linux.


  Search this Thread
Old 07-15-2005, 01:43 PM   #1
Registered: Nov 2004
Distribution: Debian Testing+Sid
Posts: 714
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 33
Post Sarge 3.1 and esd,oss & ALSA problems!

I am using sarge 3.1 r0a on custom kernel compiled and a alsamodules .deb packages for support for my intel 915GAV.also i got graphics support from XF86 4.5 .debs from .debs.
My problem is every time i boot into debian ,i need to run:
gconftool-2 --type boolean --set /desktop/gnome/sound/enable_esd false
to disable esd for gstreaamer to work properly for games like ppracer,tuxkart or xmms!.
How to solve this ?as i heard ESD got bugs ! and to make alsa as defaults,will i need to make a script for"gconftool-2 --type boolean --set /desktop/gnome/sound/enable_esd false"
in /etc/init.d to run in startup Question Please Help?

Last edited by deepclutch; 07-15-2005 at 01:45 PM.
Old 07-15-2005, 03:29 PM   #2
Registered: Jan 2005
Location: Lewisham,London,UK
Distribution: Debian Wheezy AMD64
Posts: 87
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 23
esound problem

Can't you just UNcheck the box in the gnome control panel that says "enable sound server on startup" if you actually don't want esd to run - I think you may have to do some other stuff to compensate for the lack of esd but I don't know enough - sorry
Old 07-16-2005, 10:31 AM   #3
Senior Member
Registered: Jun 2004
Location: the Netherlands
Distribution: debian SID
Posts: 2,170

Rep: Reputation: 45
Just disable it. If your card doesn't support hardware mixing you'll need software mixing. The alsasharing wiki page has a file to do that.

You can also try setting all programs to output to alsa.
Old 07-16-2005, 03:35 PM   #4
Registered: Nov 2004
Distribution: Debian Testing+Sid
Posts: 714
Blog Entries: 1

Original Poster
Rep: Reputation: 33
What is Hardware mixing?any way in windows OS i am getting multiple instances of sound players running.but in sarge ,only alsaplayer will play even when running xmms or rhythmbox.
also 'am not able to play MIDI.WHY?!
plese help?


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ALSA, OSS, ARTS, ESD, GStreamer all sound different. russofris Linux - Software 1 09-02-2005 09:32 PM
suse 9.1 sound problems, alsa & oss EldinTux Linux - Hardware 0 08-23-2004 03:04 AM
Can't use ESD with both OSS and ALSA rpat Linux - Newbie 2 03-24-2004 12:26 PM
ALSA ESD --> no sound, but OSS sound works intense Slackware 1 03-23-2004 02:34 PM
Problems in RH 9 with alsa and esd oss works fine (VIA VT8233) husfeldt Linux - Hardware 1 08-28-2003 06:59 AM

All times are GMT -5. The time now is 08:58 AM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration