LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian
User Name
Password
Debian This forum is for the discussion of Debian Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 04-18-2004, 01:39 PM   #1
zero79
Member
 
Registered: Nov 2003
Location: Ohio
Distribution: Debian Unstable
Posts: 460

Rep: Reputation: 30
help, lost sound support on upgrade from Sarge to Sid


Hi all,

I just upgraded from Sarge to Sid and seem to have lost all sound support. When I start KDE, I get an error message from arts that says "Error while initializing sound driver, device /dev/dsp can't be opened (No such device)." I had prevously done "adduser <username> audio" to add sound support to Sarge, but that doesn't seem to work now. In fact, I can't even get audio when loggined in as root.

I think that the upgrade may have overwriten which modules get loaded at boot. If I do "lsmod," this is what I get:

Code:
Module                  Size  Used by    Not tainted
sound                  50280   0  (unused)
3c59x                  23280   1
soundcore               3268   2  (autoclean) [sound]
apm                     8492   1  (autoclean)
pcmcia_core            38752   0
appletalk              18852   0  (autoclean)
mousedev                3732   1
keybdev                 1860   0  (unused)
usbmouse                1848   0  (unused)
hid                    18532   0  (unused)
usbkbd                  3160   0  (unused)
input                   3040   0  [mousedev keybdev usbmouse hid usbkbd]
rtc                     6280   0  (autoclean)
af_packet              11592   1  (autoclean)
uhci                   21564   0  (unused)
usbcore                52908   1  [usbmouse hid usbkbd uhci]
nls_cp437               4284   1  (autoclean)
ntfs                   45152   1  (autoclean)
ide-cd                 27936   0
cdrom                  25056   0  [ide-cd]
reiserfs              154928   2  (autoclean)
vfat                    8908   0  (autoclean)
fat                    28088   0  (autoclean) [vfat]
isofs                  23156   0  (autoclean)
ext3                   66632   0  (autoclean)
jbd                    35076   0  (autoclean) [ext3]
ide-detect               288   0  (autoclean) (unused)
via82cxxx               9416   1  (autoclean)
ide-disk               12512   6  (autoclean)
siimage                 7332   1  (autoclean)
ide-core               94108   6  (autoclean) [ide-cd ide-detect via82cxxx ide-disk siimage]
unix                   13260 159  (autoclean)
Is a driver necessary for sound support missing? Thanks for any help.

Peace.
 
Old 04-18-2004, 05:07 PM   #2
debnuxian
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Distribution: Debian 2.6.x
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
What sound card are you using? I don't see a driver for it loaded anywhere.
 
Old 04-18-2004, 07:54 PM   #3
londonboi
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: London
Distribution: Debian (unstable Branch) 2.6 Kernel
Posts: 71

Rep: Reputation: 15
Mate, I had the problem, just apt-get install alsa and follow the prompts.

Good luck
 
Old 04-18-2004, 10:40 PM   #4
zero79
Member
 
Registered: Nov 2003
Location: Ohio
Distribution: Debian Unstable
Posts: 460

Original Poster
Rep: Reputation: 30
i have an onboard ac97 soundcard.

londonboi, i did "apt-get install alsa," but the ac97 driver was not selectable as a sound driver. i selected the via82<something>, but that didn't work. any thoughts? thanks for any help.
 
Old 04-20-2004, 10:40 PM   #5
debnuxian
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Distribution: Debian 2.6.x
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
Have you tried OSS? Saw another thing about
SB emulation mode set in BIOS if possible. What kernel are you on?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Debian Sarge Lost SCSI CDROM after 2.6.8 Upgrade MarcoLinux Debian 2 07-21-2005 03:47 PM
sound trouble after upgrade from sarge to sid megaroni Debian 2 09-09-2004 12:04 AM
Howto upgrade from sid to sarge? andymadigan Debian 9 08-02-2004 09:17 PM
How to upgrade from Sarge to Sid? Rory in Toronto Debian 7 06-07-2004 09:36 PM
wow! knoppix 3.3 to hdd to upgrade sarge/sid esteeven Debian 1 02-15-2004 12:45 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:26 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration