LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian
User Name
Password
Debian This forum is for the discussion of Debian Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-10-2009, 12:28 AM   #1
Molly
Member
 
Registered: Jan 2004
Distribution: Slackware, CentOS, Debian, OpenWRT, FreeBSD, OpenBSD, Solaris
Posts: 37

Rep: Reputation: 16
debian testing install cd rescue mode not accepting luks passphrase


I'm trying to access my root luks encrypted partition from the same debian cd I initially installed the system with using rescue mode in order to resize lvm, filesystem, crypt, and partition. The system is currently running .. so I'm not locked out, but this would be a rather ugly situation if I actually depended on the rescue mode to get access to my files

install/rescue cd info:
Debian Testing AMD64 12-15-2008
debian 2.6.26-1-amd64 #1 SMP Thu Oct 9 14:16:53

i boot the cd into rescue mode .. it gets to the point where it detects the hard drives, asks me for passphrase.. I enter passphrase repeatedly and still it refuses to accept. The same thing happens for all 3 luks encrypted volumes sda3, sdb1, sdc1. I have also tried dropping to shell and just using
Code:
cryptsetup luksOpen /dev/sda3 cryptroot
which also refuses to accept the passphrase. I have tried this both from local console and over serial console with same results. I also typed the passphrase onto console in plaintext just to verify the alphanumerics were all correct.

actual running system:
Code:
Enter passphrase to unlock the disk /dev/sda3 (sda3_crypt):
key slot 0 unlocked.
Command successful.
Code:
line:~# cat /etc/debian_version 
5.0
line:~# uname -a
Linux line 2.6.26-1-amd64 #1 SMP Sat Jan 10 17:57:00 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
line:~# cryptsetup --version
cryptsetup 1.0.6
line:~# dmsetup --version
Library version:   1.02.27 (2008-06-25)
Driver version:    4.13.0
Code:
line:~# cat /etc/crypttab 
sda1_crypt /dev/sda1 /dev/urandom cipher=aes-cbc-essiv:sha256,size=256,swap
sda3_crypt /dev/sda3 none luks
freeside /dev/sdc1 /root/test luks
mirror  /dev/sdb1  /root/test  luks
Code:
line:~# cryptsetup luksDump /dev/sda3
LUKS header information for /dev/sda3

Version:        1
Cipher name:    aes
Cipher mode:    cbc-essiv:sha256
Hash spec:      sha1
Payload offset: 2056
MK bits:        256
MK digest:      ***
MK salt:        ***
MK iterations:  10
UUID:           ***

Key Slot 0: ENABLED
        Iterations:             291959
        Salt:                   ***
        Key material offset:    8
        AF stripes:             4000
Key Slot 1: DISABLED
Key Slot 2: DISABLED
Key Slot 3: DISABLED
Key Slot 4: DISABLED
Key Slot 5: DISABLED
Key Slot 6: DISABLED
Key Slot 7: DISABLED


Would really appreciate any ideas here, thanks

Last edited by Molly; 02-10-2009 at 12:37 AM. Reason: details
 
Old 02-10-2009, 01:11 PM   #2
nx5000
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Out
Posts: 3,307

Rep: Reputation: 53
Did you check the bug reports?
 
Old 02-11-2009, 12:11 AM   #3
Molly
Member
 
Registered: Jan 2004
Distribution: Slackware, CentOS, Debian, OpenWRT, FreeBSD, OpenBSD, Solaris
Posts: 37

Original Poster
Rep: Reputation: 16
bug reports

I searched for luks or cryptsetup in debian bugs list archive but the closest thing I could find in the bug reports was someone who actually had forgotten their passwd .. which wasn't a debian bug.

I will wait for the next round of lenny iso's to hit the servers and download a new image to see if the issue is resolved..
 
Old 02-11-2009, 06:18 AM   #4
nx5000
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Out
Posts: 3,307

Rep: Reputation: 53
Ok, was just a try.. I thought about this one
 
Old 02-13-2009, 01:50 PM   #5
Molly
Member
 
Registered: Jan 2004
Distribution: Slackware, CentOS, Debian, OpenWRT, FreeBSD, OpenBSD, Solaris
Posts: 37

Original Poster
Rep: Reputation: 16
solved

I downloaded a debian amd64 testing iso build from 2-12-2009 and this fixes the problem! not sure yet what causes this incompatibility in the previous install iso but at least it is fixed
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cryptsetup won't open crypted fs on raid5 with known luks passphrase luboss Linux - Security 3 11-13-2008 02:55 PM
Serial Console and LUKS Passphrase redgoblin Linux - Server 2 05-02-2008 10:29 AM
Anyone manage to get network bonding mode 0 to work with Debian 'Testing'? Akhran Linux - Networking 0 10-26-2006 07:18 PM
Debian rescue mode adityavpratap Debian 1 06-24-2005 05:00 AM
Debian rescue mode: Kernel panic manudath Linux - Software 0 02-16-2005 01:25 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:52 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration