LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian
User Name
Password
Debian This forum is for the discussion of Debian Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-01-2005, 03:45 AM   #1
napatec
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
debian sarge 3.1 no gui


Hi all,

sorry if this is a stupid question but I have been reading for hours trying to figure out how to start any gui after logging in.

I just did a new install after making the cd from the iso, everything went great.

I have been working with computers since the first macs, then went to pc and now I am totally stupid about linux but trying.

I have used and made plenty of live cds but this is my first real install.

Where would I look to see if there are any errors that I may not be aware of??

I'm just stuck at the console
 
Old 11-01-2005, 04:44 AM   #2
blue penguin
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2004
Location: New Zealand
Distribution: Debian GNU/Linux (Etch) GRUB, Kubuntu 5.10 GRUB/GNU/Linux
Posts: 27

Rep: Reputation: 15
The gui should start be default if it is installed.

Did the installer get you to make a task selection? Did you select 'desktop environment'?

Debian doesn't install the gui by default.

you can see if you have X (the gui) installed by typing the following into the console (as a normal user)
Code:
dpkg -s twm
This will tell you the instilation status of twm (twm comes with the gui). If you don't have twm installed you can run the tasksel program as root and select 'desktop environment' or you can run aptitude to select your programs manually.

hopefully that will fix your problem :-)
look
here for more information.

- Jessica
 
Old 11-01-2005, 04:48 AM   #3
dastrike
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: Stockholm, Sweden
Distribution: Debian 'sid'
Posts: 250

Rep: Reputation: 30
Did you choose to install the "Desktop environment" option during the second phase of the installation?

If not, run
Code:
tasksel
and selecgt the "Desktop environment" option.
Alternatively, if you want to pick and choose in a bit more detail, you can do so too, e.g. if you want a lean approach, installing just x-window-system and e.g. fluxbox is a pretty reasonable choice.

If you have installed the GUI stuff, but it isn't working, did you choose the correct settings during the configuration of X?
To re-run the X configuration, execute
Code:
dpkg-reconfigure xserver-xfree86 --priority=medium
or if you want to get a bit more detailed questions, omit the --priority=medium part of the above command.
 
Old 11-01-2005, 05:06 AM   #4
napatec
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
thanks for the tips,

so far it looks like twm is not installed

during the install I did choose desktop environment so I expected to boot into some sort of window system


let you know how it works out, it's three am and here I am again....gotta sleep
 
Old 11-01-2005, 05:41 AM   #5
napatec
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I didn't use the spacebar to select the items on the task list during the original install.

since all I wanted was the desktop environment I just hit enter because it looked like it was already selected but it was only highlighted. I went back in there and could see that only the mail server was installed, didn't want that.

it's been downloading for about half an hour now so I should have a desktop pretty soon.

thanks so much you guys are the best,

-Gordon
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sarge 3.1 CDR multisession with gui? Boca Debian 2 08-22-2005 07:10 PM
no GUI for Matlab 6.1 under Linux Debian 3.1 (sarge) orca Linux - Software 2 07-14-2005 07:05 PM
Tried Debian 'Sarge' on a different machine that has nVidia FX 5200 card... blank GUI ExCIA Linux - Newbie 11 05-16-2005 01:36 PM
Debian Sarge 3.01 GUI Problem. jsi386 Debian 1 03-21-2005 05:37 PM
No GUI after Sarge net install Tons of Fun Debian 13 01-14-2005 08:32 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:41 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration