LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian
User Name
Password
Debian This forum is for the discussion of Debian Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-30-2006, 09:32 AM   #1
dubbeld00
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2005
Posts: 15

Rep: Reputation: 0
[Network] Getting network working during installation (netinstall)


I try to install Debian 3.1r2 with a net install CD (so I must have a network connection). Everything is going fine except the network configuration. With other distro's I also had some troubles using my network card, but the only thing I had to do was add "options de4x5 args='eth0:fdx autosense=10Mb'" in /etc/modules.conf. Else it was detected as an 100Mbit card.

After Debian detected my hardware, it had choosen the wrong driver (tulip). So using CTRL+ALT+F2 and typing "modprobe -r tulip" I unloaded the tulip driver. Then by using "modprobe de4x5 args='eth0:fdx autosense=10Mb" my network SHOULD work... But when typing "ifconfig" I can't see any card (and my green led on the router still isn't burning, so it doesn't has any connection)

If I type ifconfig using the tulip driver it says it has 3 error's. The tulip driver doesn't support my LAN card DC21143.

Now my question, how can I get my network driver to work?

EDIT:
Some extra info:
Yes, the network card is working
Yes, the network cable is working

Last edited by dubbeld00; 05-30-2006 at 09:42 AM.
 
Old 05-30-2006, 12:52 PM   #2
BobNutfield
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: United Kingdom
Distribution: Fedora , Ubuntu, Slackware-Current
Posts: 1,477

Rep: Reputation: 51
Hi

You may need a dedicated driver for this card. It appears to have a little age, but there is a linux driver for your card at the link below. I have been able to get otherwise unusable ethernet cards to work when I could not find a kernel module by using a driver.

Hope this helps

Bob

http://download.eusso.com:8080/Download_Driver.htm
 
Old 05-30-2006, 12:58 PM   #3
dubbeld00
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2005
Posts: 15

Original Poster
Rep: Reputation: 0
tnx for the driver but de4x5 is fully compatible with my DC21143 NIC. The only thing it doesn't want is work.... I don't know if I am doing something wrong... Because he doesn't seem to start the eth0 after i dit the modprobe thing... Is there a command that I have to use after it?

The reason I know for sure that de4x5 should work is because it worked on Slackware 10.2 (kernel 2.4). So I think I really am doing someting wrong...

Hope someone is seeing what, or knows another way to get a connection.

Derek.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Network not working tywarren Linux - Wireless Networking 3 02-01-2006 07:11 PM
Network card not working? Cannot activate network device eth0 lifeonitsown Linux - Networking 1 11-17-2005 06:30 AM
Ethernet Adapter not working or Network not working... phoenix07 Linux - Hardware 2 04-09-2004 06:58 PM
Network not working jazzman Linux - Networking 12 04-07-2003 01:39 PM
network installation of RH7.3 on laptop with pcmcia network card. Smerk Linux - Distributions 1 10-31-2002 11:56 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:32 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration