LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Arch
User Name
Password
Arch This Forum is for the discussion of Arch Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-26-2013, 09:53 AM   #1
a4necromant
Member
 
Registered: Jul 2012
Location: Belarus (A country near Russia, a repoblic of former USSR)
Distribution: slackware 13.47 x64
Posts: 39

Rep: Reputation: Disabled
Unhappy X server cannot start


Code:
[    41.111]
This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
It is not supported in any way.
Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
Before reporting bugs in pre-release versions please check the
latest version in the X.Org Foundation git repository.
See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.
[    41.111]
X.Org X Server 1.13.2.901 (1.13.3 RC 1)
Release Date: 2013-02-15
[    41.111] X Protocol Version 11, Revision 0
[    41.111] Build Operating System: Linux 3.7.5-1-ARCH x86_64
[    41.111] Current Operating System: Linux abbadon 3.7.9-2-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Feb 25 12:04:25 CET 2013 x86_64
[    41.111] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=755169ab-5c8c-41de-a562-116b6f145124 ro quiet
[    41.112] Build Date: 18 February 2013  03:52:56PM
[    41.112] 
[    41.112] Current version of pixman: 0.28.2
[    41.113]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[    41.114] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    41.119] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Feb 26 18:02:09 2013
[    41.159] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    41.161] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    41.227] (==) ServerLayout "aticonfig Layout"
[    41.227] (**) |-->Screen "aticonfig-Screen[0]-0" (0)
[    41.227] (**) |   |-->Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
[    41.227] (**) |   |-->Device "aticonfig-Device[0]-0"
[    41.227] (==) Automatically adding devices
[    41.227] (==) Automatically enabling devices
[    41.227] (==) Automatically adding GPU devices
[    41.236] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    41.236]     Entry deleted from font path.
[    41.236] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[    41.236]     Entry deleted from font path.
[    41.237] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[    41.237]     Entry deleted from font path.
[    41.237]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[    41.237] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[    41.237]     Entry deleted from font path.
[    41.237]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[    41.237] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/misc/,
    /usr/share/fonts/TTF/
[    41.237] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    41.237] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    41.237] (II) Loader magic: 0x7fcc20
[    41.237] (II) Module ABI versions:
[    41.237]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    41.237]     X.Org Video Driver: 13.1
[    41.237]     X.Org XInput driver : 18.0
[    41.237]     X.Org Server Extension : 7.0
[    41.238] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    41.238] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[    41.241] (--) PCI:*(0:0:1:0) 1002:9903:144d:c0da rev 0, Mem @ 0xb0000000/268435456, 0xfeb00000/262144, I/O @ 0x0000f000/256
[    41.241] (--) PCI: (0:1:0:0) 1002:6840:144d:c0da rev 0, Mem @ 0xc0000000/268435456, 0xfea20000/131072, I/O @ 0x0000e000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[    41.244] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    41.246] Initializing built-in extension SHAPE
[    41.247] Initializing built-in extension MIT-SHM
[    41.248] Initializing built-in extension XInputExtension
[    41.249] Initializing built-in extension XTEST
[    41.251] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    41.252] Initializing built-in extension SYNC
[    41.253] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    41.254] Initializing built-in extension XC-MISC
[    41.255] Initializing built-in extension SECURITY
[    41.256] Initializing built-in extension XINERAMA
[    41.257] Initializing built-in extension XFIXES
[    41.258] Initializing built-in extension RENDER
[    41.259] Initializing built-in extension RANDR
[    41.260] Initializing built-in extension COMPOSITE
[    41.261] Initializing built-in extension DAMAGE
[    41.262] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[    41.263] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[    41.264] Initializing built-in extension RECORD
[    41.265] Initializing built-in extension DPMS
[    41.266] Initializing built-in extension X-Resource
[    41.267] Initializing built-in extension XVideo
[    41.268] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[    41.269] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[    41.270] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[    41.271] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    41.272] Initializing built-in extension DRI2
[    41.272] (II) "glx" will be loaded by default.
[    41.272] (II) LoadModule: "glx"
[    41.334] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    41.356] (II) Module glx: vendor="Advanced Micro Devices, Inc."
[    41.356]     compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
[    41.358] Loading extension GLX
[    41.358] (II) LoadModule: "fglrx"
[    41.358] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[    41.607] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    41.607]     compiled for 1.4.99.906, module version = 9.1.11
[    41.607]     Module class: X.Org Video Driver
[    41.619] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[    41.619] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[    41.619] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[    41.650] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    41.650]     compiled for 1.4.99.906, module version = 9.1.11
[    41.650] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:9.01.11
[    41.650] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 9.012                               
[    41.650] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Dec 19 2012 14:41:10
[    41.650] (++) using VT number 3

[    41.650] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[    41.715] (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb /etc/ati/amdpcsdb.default
[    41.731] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.751] (--) Assigning device section with no busID to primary device
[    41.751] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:0) found
[    41.751] (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x9903) found
[    41.767] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:1:1) found
[    41.767] (**) ChipID override: 0x6840
[    41.767] (**) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x6840) found
[    41.769] (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
[    41.769] (II) AMD Video driver is signed
[    41.770] (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x1f66250
[    41.771] (II) pEnt->device->identifier=(nil)
[    41.771] (II) fglrx(0): === [xdl_xs113_atiddxPreInit] === begin
[    41.772] (**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    41.773] (II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
[    41.773] (==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
[    41.773] (**) fglrx(0): Option "DPMS" "true"
[    41.773] (==) fglrx(0): RGB weight 888
[    41.773] (II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB
[    41.773] (==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
[    41.773] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[    41.773] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[    41.774] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[    41.774] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    41.774]     compiled for 1.4.99.906, module version = 9.1.11
[    41.777] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.777] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.777] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.777] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    41.777] (**) fglrx(0): NoAccel = NO
[    41.777] (**) fglrx(0): AMD 2D Acceleration Architecture enabled
[    41.777] (--) fglrx(0): Chipset: "AMD Radeon HD 7640G" (Chipset = 0x9903)
[    41.777] (--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x144d, PciSubDevice = 0xc0da)
[    41.777] (==) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original AMD
[    41.777] (--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xb0000000
[    41.778] (--) fglrx(0): MMIO registers at 0xfeb00000
[    41.778] (--) fglrx(0): I/O port at 0x0000f000
[    41.778] (==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
[    41.815] (II) fglrx(0): Invalid ATI BIOS from int10, the adapter is not VGA-enabled
[    41.815] (EE) fglrx(0): Invalid video BIOS signature!
[    41.815] (EE) fglrx(0): GetBIOSParameter failed
[    41.815] (EE) fglrx(0): PreInitAdapter failed
[    41.815] (EE) fglrx(0): PreInit failed
[    41.815] (II) fglrx(0): === [xdl_xs113_atiddxPreInit] === end
[    41.817] (II) UnloadModule: "fglrx"
[    41.817] (II) UnloadSubModule: "fglrxdrm"
[    41.817] (II) Unloading fglrxdrm
[    41.817] (II) UnloadSubModule: "fglrxdrm"
[    41.817] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[    41.817]
Fatal server error:
[    41.817] no screens found
[    41.817] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
     at http://wiki.x.org
for help.
[    41.817] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    41.817] (EE)
[    41.870] Server terminated with error (1). Closing log file.
Xorg conf:
Code:
Section "ServerLayout"
    Identifier     "aticonfig Layout"
    Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
    Option        "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option        "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option        "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
    Driver      "fglrx"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection
that problem began until i tried to install catalyst driver
 
Old 02-27-2013, 08:29 AM   #2
yowi
Member
 
Registered: Dec 2002
Location: Au
Distribution: Debian
Posts: 209

Rep: Reputation: 52
Check which versions of X that version of catalyst support.
A prerelease of X doesn't strike me as a good choice, but I could be wrong.

Last edited by yowi; 02-27-2013 at 08:38 AM.
 
Old 03-04-2013, 06:21 PM   #3
SilentSam
Member
 
Registered: Aug 2007
Location: Ottawa
Distribution: Arch Linux/Kubuntu/OpenSUSE
Posts: 287

Rep: Reputation: 31
What is your video card?

Code:
lspci -nnvv
And if you have lshw installed, run (as root):
Code:
lshw -C video
Quote:
Originally Posted by yowi View Post
Check which versions of X that version of catalyst support.
A prerelease of X doesn't strike me as a good choice, but I could be wrong.
It actually wouldn't surprise me if Arch was using a pre-release of X as default. The catalyst version is most likely from the repositories too. I just have a feeling that the catalyst version may be too new for the card.

Last edited by SilentSam; 03-04-2013 at 06:26 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
how to start mysql server & apache server at startup and then tomcat at last at boot sanjay87 Linux - Server 5 06-16-2012 08:19 AM
[SOLVED] tomcat error -SEVERE: Cannot start server. Server instance is not configured arun5002 Linux - Server 1 08-11-2011 11:57 AM
I have RHEL 5.0 and MySQL start problem, my MySQL server doesn't start rsatya Linux - Enterprise 4 02-03-2009 12:04 PM
Failed to start FTP server - server daemon when in inetd mode. pujakofriendly Slackware 2 11-30-2006 01:58 AM
Cannot start X Server? Beebe Solaris / OpenSolaris 3 05-03-2005 01:33 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:58 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration